Met Charles Groenhuijsen heeft HypoVak dit jaar een nieuwe, maar tegelijkertijd ook zeer ervaren dagvoorzitter in huis gehaald. Een met een optimistische kijk op nieuwe technologie. Er is volgens hem veel reden om opgewekt naar de toekomst te kijken. “Nieuwe technologie maakt mensen sterker en geeft ze meer invloed. En eten robots alle banen op of valt het mee? In de laatste 200 jaar kwamen er door technologie alleen maar meer banen bij!”

Brutalen hebben de halve wereld, optimisten hebben de hele wereld.

Charles Groenhuijsen is ruim 40 jaar actief in de journalistiek. Hij bouwde een brede ervaring op bij geschreven media (ANP, Volkskrant, Vrij Nederland) en werkte 23 jaar bij de publieke omroep als presentator (Nova, NPS) en als correspondent, verslaggever en presentator bij de NOS. Bekendheid heeft hij als Amerika deskundige, maar hij spreekt en schrijft ook regelmatig over digitalisering, de toekomst van de hypotheekmarkt, nieuwe toepassingen van business-software en kansen voor midden- en kleinbedrijf.

Technologie optimistisch omarmen

Over nieuwe technologie zegt Groenhuijsen: “Het lijkt een historische wet: Bij nieuwe technologie zijn er altijd pessimisten die vooral nadelen noemen en sombere voorspellingen doen. Die doemscenario’s komen gelukkig zelden uit. In mijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’ laat ik zien hoe 3D printen, robotauto’s, Smart Data, nog sneller internet en veel krachtiger computers ons leven gezonder, rijker, aangenamer en makkelijker zullen maken. Het maakt mensen sterker en geeft ze meer invloed. Wat wil je nog meer? Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen. Vooruitgang gaat gewoon door. Echt waar!”