Wie het voorlopige energielabel voor zijn woning definitief wil maken moest soms geduld hebben. Nu het nieuwe energielabel in 2021 fors duurder dreigt uit te vallen, lijken veel mensen gevolg te geven aan de oproep van Vereniging Eigen Huis om nog dit jaar het voorlopige label voor 10 jaar definitief te maken.

De website energielabelvoorwoningen.nl kon de afgelopen week op verschillende momenten de drukte niet aan. Op deze website van de rijksoverheid kan het definitieve energielabel aangevraagd worden. Die registratie wordt op afstand gecontroleerd door een erkend deskundige. Deze deskundige kan de aanvrager tijdens de registratie zelf uitkiezen. Hoewel de werkzaamheden hetzelfde zijn lopen de prijzen die partijen hiervoor vragen sterk uiteen van gratis tot meer dan 100 euro. De partijen die de registratie gratis doen benaderen de aanvrager daarna vaak nog wel met een commerciële boodschap.

Druk op de knop en klaar

De redactie registreerde zelf een energielabel voor een woning uit 1998 en kozen hiervoor een erkend deskundige die de definitieve toekenning en registratie voor een paar euro wilde bevestigen. Tot onze verbazing ontvingen we binnen twee minuten nadat op de verzendknop was gedrukt al een mail van de erkend deskundige met de bevestiging van de registratie. Het voorlopige energielabel B is nu definitief een B voor de komende tien jaar. Misschien ligt het aan het bouwjaar van de woning, maar voor de erkend deskundige was de registratie duidelijk een kwestie van een druk op de knop. Een handeling waar anderen dus tot dik honderd euro voor vragen. Bij verkoop van een woning moet de eigenaar een geldig energielabel kunnen overleggen. Doet hij dit niet dan riskeert hij een forse boete, oplopend tot 405 euro.

Nieuw energielabel 2021

Straks kom je echter met die uitschieter van dik honderd euro niet ver meer. Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel namelijk bepaald op basis van NTA 8800. Dit nieuwe energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en de verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw. De labelletter op het energielabel wordt dan bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik. Dat is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Het nieuwe label kan alleen aangevraagd en opgesteld worden door een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur) van een gecertificeerd bedrijf. De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase EP-online. Het ter plaatse opnemen maakt het label vanaf 2021 fors duurder. Het nieuwe energielabel zal volgens VEH volgend jaar gemiddeld 190 euro gaan kosten.

Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via de website Energielabel voor woningen. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden.

Duurder zonder meerwaarde

Volgens VEH biedt het fors duurdere nieuwe energielabel nauwelijks iets extra. Cindy van de Velde, algemeen directeur VEH: “Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen. Dat is onbegrijpelijk. Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis. Wij adviseren huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen label hebben om nog dit jaar het huidige energielabel aan te vragen. Dit kost gemiddeld 7,50 euro en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd.”