Om het belang van een gezonde woning te onderstrepen lanceert Nationale-Nederlanden het platform Gezond Wonen, met onder andere een speciale check waarmee de consument de kwaliteit van het klimaat in huis in kaart te brengen. Onderzoek van NN wijst uit dat de kennis over schone lucht in huis nogal overschat wordt.

“Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat”

Waar er veel aandacht is voor de luchtkwaliteit buiten, is het bewustzijn over het binnenklimaat beperkt. 40% van de Nederlanders die meededen aan het onderzoek heeft zich zelfs nog nooit verdiept in het onderwerp. “Wij willen voor iedereen een thuis mogelijk maken waarin je gezond kunt leven. En dat begint bij bewustwording over wat een gezond huis is”, legt Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet, uit. “Sinds de vierde coronamaatregel – voldoende ventileren – zijn we allemaal gewezen op het belang van een goed binnenklimaat. Maar wat doen we ermee?”.

Het onderzoek werd uitgevoerd door flowresulting, in opdracht van Nationale-Nederlanden. In totaal werden 1.086 Nederlanders ondervraagd over hoe bewust zij zijn van een gezond binnenklimaat in hun huis.

Eigen kennis overschat

Het verbeteren van het binnenklimaat lijkt niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing. Maar een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren.

Over het algemeen zijn we ook best tevreden over het binnenklimaat: de respondenten geven het gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. “Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid”, aldus Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, in een toelichting bij de onderzoeksresultaten.

Gezond Wonen Check

Volgens Sitske Mauritsz hoeft het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis niet meteen ingrijpend of kostbaar te zijn. “Je afzuigkap goed gebruiken, extra ventileren tijdens het slapen of betere filters in het ventilatiesysteem: de optelsom van die kleine verbeteringen helpt al.” In samenwerking met TNO biedt Nationale-Nederlanden daarom de Gezond Wonen Check aan, op een speciale pagina met inzichten en tips.

Nationale-Nederlanden is daarnaast sinds kort partner van Gezond Binnen. Dit is een samenwerkingsverband van Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Heijmans, Longfonds, Philips, TNO en Velux. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat. “We denken bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een Gezond Wonen-keurmerk. Dat is vergelijkbaar met een energielabel, maar dan voor de luchtkwaliteit in huis. Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat”, aldus Mauritsz.

Gezond Wonen op HypoVak

Volgende week verschijnt de HypoVak Beursspecial. Daarin een interview met Hans Buursink – head of Hypotheken & Consumptief Krediet bij Nationale-Nederlanden – en Piet Jacobs – senior-onderzoeker en fijnstofspecialist bij TNO – over het platform Gezond Wonen en het consumentenonderzoek. Daarin stelt Buursink dat de adviseur net als bij het verduurzamen van de woning, ook bij het gezonder maken van de woning een toegevoegde waarde bieden. “Door klanten te adviseren over een gezond binnenklimaat en daarmee een belangrijke rol te spelen in hun leven.”

De Gezond Wonen Check met bijbehorende maatregelen worden tijdens HypoVak op donderdag 4 november in Barneveld door Piet Jacobs van TNO en Remi Hompe van Binnenmilieu Nederland in een masterclass gepresenteerd. Aanmelden voor deze masterclass kan op het NN Partnerplatform.

Adviseurs positief tegenover informatierol

De helft van de adviseurs (49%) denkt dat het binnenklimaat op hun kantoor gezond is. Dat blijkt uit een tweede onderzoek dat Nationale-Nederlanden heeft uitgevoerd onder circa 200 adviseurs. Bijna een kwart (23%) is op zoek naar informatie over welke maatregelen ze kunnen nemen om dit te verbeteren. Als het gaat om hun werkzaamheden, blijkt dat een ruime meerderheid (63%) klanten wil adviseren over een gezond binnenklimaat. Ze geven daarbij aan behoefte te hebben aan duidelijke informatie waarmee ze klanten inzicht kunnen bieden bij de aankoop of de verbouwing van een woning. “Met Gezond Wonen willen we samen met de adviseur klanten verder helpen. Zo bouwen we aan een duurzame, doorlopende klantrelatie. De komende periode gaan we graag in gesprek om de propositie voor Gezond Wonen verder uit te bouwen. Je bent welkom bij onze stand op HypoVak!”