Sterveding is een bijzondere podcastserie van Dazure en werd gelanceerd op HypoVak. Voor de serie is Barry van Dazure op de koffie gegaan bij nabestaanden die eerder bij de verzekeraar een overlijden hebben gemeld uit hoofde van een overlijdensrisicoverzekering.

Als verzekeraar ontvangt Dazure regelmatig een melding van een overlijden. Tijdens het daaropvolgende uitkeringstraject is er veel contact met de nabestaanden, rechtstreeks of via de adviseur. Als het bedrag eenmaal is uitgekeerd, dan wordt het dossier bijna gesloten. Bijna, want een paar maanden later stuurt Dazure naar de nabestaanden nog een mooi gedicht, afgedrukt op hout.

In het voorjaar van 2022 begon Dazure voorzichtig telefonisch enkele nabestaanden te benaderen met de vraag of ze op de koffie mochten komen. Want hoe zou het gaan met de mensen die enkele jaren geleden een uitkering hebben gekregen via Dazure? Wat is hun verhaal? Hoe belangrijk was de uitkering in die periode? Hier is de bijzondere podcastserie Sterveding uit ontstaan.

Aangrijpende verhalen

Het zijn openhartige verhalen over die moeilijke periode rondom het overlijden van een geliefde. Bijvoorbeeld het aangrijpende verhaal van Barry uit Zaandam, een jonge vrolijke brandweerman, toen net een kindje gekregen met zijn aanstaande vrouw. Ineke uit Werkendam vertelt hoe het haar en haar drie jonge kinderen is vergaan nadat haar man door een dak was gevallen tijdens het helpen bij een vriend. Rianne uit Zevenaar hoefde ook niet overgehaald te worden om mee te doen: “Ik zeg altijd al tegen iedereen die het wil horen: sluit een overlijdensrisicoverzekering af!”

Barry van Dazure, die de gesprekken voerde met de nabestaanden: “Mijn collega’s weten echt wel welke producten wij verkopen, iedereen is professioneel en betrokken. Maar om te horen wat het volledige verhaal achter een ‘dossier’ is, dat ontroerde veel collega’s. Ook zijn ze trots, omdat je hoort hoe belangrijk ons product is in een mensenleven.

Sluit zo’n polis af

In alle verhalen van Sterveding komt naar voren dat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering een belangrijk onderdeel was van het kunnen doorgaan na het verlies. Nabestaanden konden daardoor in hun huis blijven wonen, een reis maken, hulp inkopen en het sociale leven oppakken zonder geldzorgen. Dat blijkt essentieel te zijn om een goed rouwproces door te kunnen maken.

Indra Frishert, commercieel directeur van Dazure: ‘’Eigenlijk zou de ORV in veel gevallen een verplichte verzekering moeten zijn, maar ik besef dat dat wishful thinking is. We zien de laatste tijd online maar wát vaak crowdfunding-acties langskomen. Voor jonge nabestaanden met kinderen, die financieel in de problemen zijn gekomen. Zo lief dat mensen zoiets opzetten voor anderen, maar je kunt het ook zelf goed regelen voor een klein bedrag. Wij zouden tegen de adviseur willen zeggen: heb je een klant die nog twijfelt over een ORV? Laat ze onder andere hier op Spotify (gratis) naar deze verhalen luisteren. Het is allemaal zonder script in één keer opgenomen, alles mocht gezegd worden. Gewoon puur.”