Voorzitter van de Raad van Bestuur
NHG

Biografie

Sinds 2014 is Arjen Gielen bestuurder van NHG. Door knelpunten te signaleren en maatwerk te vereenvoudigen, biedt NHG al 25 jaar – in samenwerking met de markt – verantwoorde oplossingen om woonfinanciering voor mensen toegankelijk, betaalbaar en stabiel te maken en daarmee bij te dragen aan een gezonde woningmarkt. Sinds de oprichting zijn ruim twee miljoen huishoudens dankzij NHG aan een passende hypotheek geholpen en is ruim een miljard euro aan verliezen opgevangen.

Arjen Gielen studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Tilburg en de Rotterdam School of Management. Hij startte zijn loopbaan bij het Centraal Planbureau, en bekleedde vervolgens managementfuncties bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Van 2007 tot 2014 was hij economisch adviseur van minister-president Mark Rutte. Arjen Gielen is als bestuurder van NHG tevens aanjager van een nieuw digitaal platform dat wordt ontwikkeld in samenwerking met onder meer de TU Delft, Rabobank, APG, Smart Data Company en Cleverbase.

Plenair 11.00 – 11.30 uur

Notariële blockchain brengt digitaal zakendoen naar een hoger niveau

Een blockchain die het notariaat, de makelaardij, hypotheekadviseurs en geldgevers met elkaar verbindt, waardoor het controleren van documenten voorgoed verleden tijd zal zijn. Geen fictie maar werkelijkheid. De eerste praktijktesten met deze blockchain vinden op dit moment plaats. De afgelopen jaren is door diverse branches en beroepsgroepen gewerkt aan dit gezamenlijk ecosysteem. Een grensoverschrijdend initiatief dat de grote ketenintegratiebelofte lijkt in te vullen en inmiddels het grootste blockchainconsortiumnetwerk van Europa is.

Het Privacy Ecosysteem is een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en stelt de hypotheekadviseur in staat originele bronbestanden op te vragen bij een geïdentificeerde consument en deze veilig af te leveren bij de geldverstrekker. Het blockchainnetwerk garandeert dat de aangeleverde bestanden daadwerkelijk uit de bron afkomstig zijn en onderweg niet zijn aangepast. Door deze technologische doorbraak kan de woonreis van een consument een stuk sneller, goedkoper, maar vooral leuker worden gemaakt.

Het KNB Privacy Ecosysteem bestaat uit het digitale identificatiemiddel NotarisID, de beveiligde chatapplicatie SafeBay, een digitale kluis met documenten waar alleen de consument de regie over heeft en tot slot een koppeling met een permissioned blockchain waarin afspraken onweerlegbaar kunnen worden vastgelegd. Hiermee brengen we het digitaal zakendoen naar een hoger niveau, zegt Justin Schlee, projectpartner van KNB. Hij zal tijdens HypoVak de inleiding verzorgen voorafgaand aan een paneldiscussie over de impact die het KNB Privacy Ecosysteem heeft op het hypotheekproces.