Manager ICT en Innovatie
Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

Biografie

Het vermogen om met veranderingen mee te bewegen of daar richting aan te geven, bepaalt je toekomst. Als manager ICT en Innovatie bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is het mijn doel om kansen voor het notariaat te ontdekken en uit te bouwen. KNB is founding partner van de Dutch Blockchain Coalitie, en als lid van de IPO draag ik bij aan het creëren van voorwaarden voor betrouwbare en maatschappelijk geaccepteerde blockchaintoepassingen. Ik vind het een uitdaging om de rechtszekerheid die de notaris biedt ook in de digitale wereld vorm te geven. Voorbeelden daarvan zijn projecten als NotarisID en de KNB Consortium Blockchain. Innovatie daagt uit om samen te werken. Met diverse ketenpartners in het vastgoeddomein werken we aan een integrale visie om diensten meer klantgericht en transparant aan te bieden. Het KNB Privacy Ecosysteem biedt daar mogelijkheden voor.

 

Plenair 11.00 – 11.30 uur

Notariële blockchain brengt digitaal zakendoen naar een hoger niveau

Een blockchain die het notariaat, de makelaardij, hypotheekadviseurs en geldgevers met elkaar verbindt, waardoor het controleren van documenten voorgoed verleden tijd zal zijn. Geen fictie maar werkelijkheid. De eerste praktijktesten met deze blockchain vinden op dit moment plaats. De afgelopen jaren is door diverse branches en beroepsgroepen gewerkt aan dit gezamenlijk ecosysteem. Een grensoverschrijdend initiatief dat de grote ketenintegratiebelofte lijkt in te vullen en inmiddels het grootste blockchainconsortiumnetwerk van Europa is.

Het Privacy Ecosysteem is een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en stelt de hypotheekadviseur in staat originele bronbestanden op te vragen bij een geïdentificeerde consument en deze veilig af te leveren bij de geldverstrekker. Het blockchainnetwerk garandeert dat de aangeleverde bestanden daadwerkelijk uit de bron afkomstig zijn en onderweg niet zijn aangepast. Door deze technologische doorbraak kan de woonreis van een consument een stuk sneller, goedkoper, maar vooral leuker worden gemaakt.

Het KNB Privacy Ecosysteem bestaat uit het digitale identificatiemiddel NotarisID, de beveiligde chatapplicatie SafeBay, een digitale kluis met documenten waar alleen de consument de regie over heeft en tot slot een koppeling met een permissioned blockchain waarin afspraken onweerlegbaar kunnen worden vastgelegd. Hiermee brengen we het digitaal zakendoen naar een hoger niveau, zegt Justin Schlee, projectpartner van KNB. Hij zal tijdens HypoVak de inleiding verzorgen voorafgaand aan een paneldiscussie over de impact die het KNB Privacy Ecosysteem heeft op het hypotheekproces.