Nieuws

Beperk de grote sleutelbos tot één digitale sleutel

Consumenten beschikken op dit moment over een veelvoud aan digitale sleutels waarmee ze toegang krijgen tot al hun ‘mijn omgevingen’. Als deze eilandvorming doorgaat en de branche niet meer gezamenlijk optrekt dan wordt die digitale sleutelbos alleen maar groter. Dit was kort samengevat een van de belangrijkste zaken die naar voren kwamen tijdens het HypoVak Debat ‘Authenticatie en identificatie in het nieuwe adviseren’ waaraan Peter Mols (directeur SIVI), Allard Keuter (Product Owner iDIN) en Maarten Wegdam (Managing Partner InnoValor (ReadID) deelnamen.

Identificeren doe je bijvoorbeeld bij een bank met je paspoort en authenticatie is onderdeel van een proces. Momenteel biedt nog vrijwel iedere financiële dienstverlener een eigen authenticatie- en identificatievoorziening aan voor online dienstverlening. Nú overstappen op een branchebreed authenticatieproces is volgens het standaardisatie-instituut SIVI een belangrijke randvoorwaarde voor een laagdrempelige en adequate regie door de consument.

Benut de mogelijkheden

Het succesvol bedienen van de digitale consument vraagt om de eenduidigheid van standaarden en de inspiratie van nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die in onze branche vaak al beschikbaar zijn, maar niet worden benut, stelt Maarten Wegdam vast. Hij is expert of het gebied van digitale identiteiten. Volgens hem kan er in onze branche technisch gezien veel meer dan nu wordt opgepakt. Zijn advies aan de branche is om dit meer actief op te pakken, omdat de consument dit uiteindelijk zal afdwingen. “De consument zit niet te wachten op weer een nieuwe inlogcode. Dat wekt weerstand op. Maar ook het steeds weer opnieuw moeten invoeren van dezelfde informatie wekt weerstand op bij de gebruiker. Die wil met een druk op de knop kunnen bepalen welke informatie hij wil delen, zonder telkens weer dezelfde documenten te moeten uploaden. Het biedt kansen om deze processen te verbeteren. De gebruiker wil gebruikersgemak.”

Onbetrouwbare oplossingen

Volgens Allard Keuter staan we waar het gaat om de digitalisering van de authenticatie en identificatie aan de vooravond van grote veranderingen. Keuter: “Er worden momenteel grote stappen gezet. Dat is ook nodig, want we hebben er te lang onvoldoende aandacht aan gegeven. Partijen doen nu nog ieder hun eigen ding, waardoor zo hier en daar onbetrouwbare oplossingen zijn ontstaan.” Er moet volgens Keuter meer samengewerkt worden. Hij stond zelf aan de wieg van iDIN, een dienst waarin de banken gezamenlijk optrekken. Met iDIN kunnen mensen zich online identificeren met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank. Met deze toepassing kan de grote sleutelbos met digitale sleutels teruggebracht worden naar slechts één digitale sleutel, zegt Keuter. Driessen vraagt zich als kritische consument af waarom hij dan nog steeds over al die verschillende inloggegevens beschikt. Keuter: “iDIN bestaat nu anderhalf jaar, maar we begeven ons in een trage markt waar digitale verandering in kleine stapjes gaat.”

Keuter is ervan overtuigd dat iDIN ook in de hypotheekbranche van toegevoegde waarde is. “Het biedt de bouwstenen om het proces van aanvraag, beoordeling en acceptatie van hypothecaire leningen veilig, efficiënt en in lijn met de meest actuele privacywetgeving te digitaliseren.” In de hypotheekbranche maakt Florius al gebruik van iDIN voor identificatie en inloggen. Keuter verwacht dat meerdere aanbieders snel zullen volgen.

Afspraken maken

Mols schat in dat we over een aantal jaar al zo ver zijn dat de digitale omgeving de gebruiker herkent op basis van biometrische identificatie. Innoveren moet de branche ook om het veilig uitwisselen van de juiste data makkelijker, sneller en goedkoper te maken. Om dat punt te bereiken moet de branche innoveren en geld durven steken in projecten die het uiteindelijk misschien niet overleven, zegt Mols. Maar er moeten onderling vooral ook duidelijke afspraken worden gemaakt vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Belangrijk is dat we niet verzanden in businessmodellen en commerciële initiatieven, aldus Mols.

Bekijk hier het hele HypoVak Debat terug

Read More

Video: HypoVak Conference, Masterclasses en Debatten

Oké, je had erbij moeten zijn om de ambiance en de sfeer te beleven, je ervaring te delen met vakgenoten en te netwerken met de hypotheek- en kredietverstrekkers. Of je bent wel naar Expo Houten gekomen om de tijdreis Back to the Future te maken, maar het ging allemaal iets te snel? Bekijk dan de videopagina om HypoVak 2018 (opnieuw) te beleven.

De officiële aftrap van HypoVak 2018 vond klokslag 11 uur plaats op de catwalk die midden op de grote beursvloer van Expo Houten was opgebouwd. Hier werden de HypoVak Debatten gehouden en interviewde dagvoorzitter Jan Driessen de key-note sprekers nadat zij hun verdiepende masterclasses hadden gegeven in de HypoVak Conference: een serie hoogwaardige masterclasses met inspirerende sprekers, geselecteerd door de redactie van InFinance.

Beïnvloed uw toekomst

De combinatie van een inspirerende beurs, informatieve plenaire sessies, talkshows, educatieve masterclasses en de uitgelezen kans om te netwerken garandeert elk jaar weer een bijzondere dag. Bekijk de video’s hier en oordeel zelf! Dit jaar werden op het hoofdpodium tevens voor de derde keer de InFinance Gouden Lotus Awards uitgereikt aan bedrijven die door de markt zelf als beste verkozen zijn.

Read More

HypoVak 2018 aftermovie

In de aftermovie ziet u alle hoogtepunten van deze jubileumeditie van HypoVak in korte fragmenten voorbij komen. Behalve de 1.249 geregistreerde bezoekers volgden nog eens meer dan negenhonderd bezoekers het programma vanachter hun computer via de livestream.

Zij lieten zich inspireren door sprekers als Anna Dijkman (ING), hoogleraar Housing systems Peter Boelhouwer, Prof. Dr. Leo Stevens en advocaat Dries Beljon. Er werd uiteraard veel over de huizenmarkt gesproken en de kansen die hier liggen voor de hypotheekadviseur. Bekijk hieronder HypoVak 2018 in vogelvlucht.

Read More

De adviseur in 2022

In 2022 zijn bemiddelaars echte adviseurs geworden, maakt duurzaamheid integraal onderdeel uit van een goed advies en vragen nieuwe vormen van wonen om meer diversiteit in maatwerk. Dat zijn de drie lessen die we kunnen trekken uit de trip richting de toekomst, waarvoor een kleine 1.250 bezoekers hadden ingecheckt bij Hypovak in Expo Houten.

Beïnvloed uw toekomst door nu de juiste conclusies te trekken. Dat was het centrale thema tijdens de 15e editie van HypoVak. Aan het einde van de beursdag maakten dagvoorzitter Jan Driessen en InFinance hoofdredacteur Alex Klein de balans op. Welke ontwikkelingen kwamen het vaakst langs in de masterclasses, tijdens de debatten op het hoofdpodium en de interviews met de key-note sprekers?

In 2022:

  1. Zijn bemiddelaars echte adviseurs geworden die ook op het aspect prijs concurrerend kunnen zijn.
  2. Maakt duurzaamheid integraal onderdeel uit van een goed advies. Woningfinanciering zou over vier jaar weleens gekoppeld kunnen zijn aan de woning in plaats van een persoon.
  3. Vragen nieuwe vormen van wonen om meer diversiteit in maatwerk. Het begin is er, maar er is op dat vlak nog wel het een en ander te doen. Het vak zal een stuk inhoudelijker en uitdagender worden en betekenisvol voor de klant die bij de adviseur aan tafel zit.
Read More

HBC-webinar Kangoeroe-wonen met Alex Erlings

Alex Erlings verzorgde tijdens HypoVak een masterclass waarin hij de hypotheekadviseur inzicht gaf in de kansen en mogelijkheden van woningverhuur. Wilt u hem nog een keer zien spreken? Noteer dan 19 juni in uw agenda. Die dag geeft Erlings voor de Hypotheek Business Club om 12.00 uur een webinar over kangoeroe-wonen. Dit doet hij samen met Paul Bänziger van Woonfonds.

Erlings: “We worden ouder, zorgvragen nemen toe en moeten anders worden ingevuld. De overheid gaat steeds meer uit van zelfredzaamheid en het vinden van geschikte (zorg)woningen wordt lastiger.”

Zorgwonen

Zorgwonen of kangoeroe-wonen zijn creatieve oplossingen. Maar met welke regels heb je te maken bij een ‘meer-generatiewoning’? Hoe gaan banken in deze tijd hiermee om en biedt de Familiehypotheek van Woonfonds de oplossing? Wat zijn de juridische en fiscale consequenties? Wat zijn de financiële gevolgen? Welke rol speelt u als financieel adviseur hierin en tot hoever reikt uw rol? Al deze zaken worden door Erlings en Bänziger belicht.

U kunt zich hier aanmelden voor het webinar

Read More

Video: Uitreiking Gouden Lotus Awards

Naast de plenaire sessies, de masterclasses, de netwerkmogelijkheden én de dynamiek op de beursvloer was de uitreiking van de prestigieuze Gouden Lotus Awards één van de absolute hoogtepunten van HypoVak 2018. De gehele of delen van de uitreiking gemist? U kunt deze hieronder terugkijken.

Onder de Awardwinnaars bevonden zich MUNT Hypotheken (beste Hypotheekverstrekker), IQWOON (beste nieuwkomer), FlexFront (beste Serviceprovider), Regiobank (beste Franchiseketen), a.s.r. (beste grote Woonverzekeraar) en Interbank (beste Kredietverlener). Ook werden vier innovatiegerichte awards uitgereikt.

De uitreiking van de Gouden Lotus Awards, een initiatief van het vakblad InFinance en Hypotheek Business Club, vond dit jaar voor de derde keer plaats tijdens HypoVak. De uitslag weerspiegelt de mening van de lezers van InFinance, InFinance.nl, InFinance Daily en de leden van de Hypotheek Business Club. Aan Alex Klein, hoofdredacteur InFinance en dagvoorzitter Jan Driessen om de prijzen aan het begin van de plenaire ochtendsessie uit te reiken.

Read More

AVG: blijf kalm

Advocaat Dries Beljon (Lean Lawyers) hield op HypoVak een helder betoog over de nieuwe privacywetgeving AVG. Waaraan moet de hypotheekadviseur voldoen, en wat is onnodig?

Er heerst een lichte paniekstemming rondom het in werking treden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) afgelopen 25 mei. Bedrijven en websites sturen massaal mails waarin wordt gevraagd om toestemming van de ontvanger voor hun nieuwe privacyverklaring of om hun nieuwsbrieven te kunnen blijven ontvangen.

Dat is in de meeste gevallen onnodig, volgens Beljon. “Je hoeft klanten niet akkoord te laten gaan met je privacyverklaring. Je mag je klanten daarnaast gewoon blijven mailen, zeker als ze in het verleden ook al regelmatig mailings van je hebben gehad. Nieuwe klanten moet je wel om toestemming vragen voor het toesturen van mailings, maar dit was altijd al zo.”

Bewust omgaan met persoonsgegevens

Maar wat is er dan wel aan de hand? De AVG vraagt kortom bewust om te gaan met persoonsgegevens. Er is een verbod op verwerking van bijzondere persoonsgegevens (maar daarvoor zijn uitzonderingen). Het vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Recht op inzage en rectificatie;
  • Recht op vergetelheid;
  • Recht op dataportabiliteit;
  • Recht van bezwaar;
  • Meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • Meer bevoegdheden voor toezichthouders.

In de AVG staat niet in alle gevallen strikt waaraan je moet voldoen. Het is een open kader met open normen. Beljon: “Doe daar je voordeel mee en ontwikkel je eigen beleid.”

Maar om het risico op boetes te verkleinen zal je toch naar buiten toe moeten laten zien de AVG serieus te nemen. Zo moet er duidelijk zichtbaar op de website een begrijpelijke privacyverklaring zijn opgenomen, waarin verteld wordt welke persoonsgegevens je verzamelt en hoe je met die gegevens omgaat. Intern moet een privacy policy worden ondertekend door je werknemers, waarin het interne privacybeleid moet worden vastgelegd.

Als verwerkersverantwoordelijke moet een adviseur ook verwerkersovereenkomsten laten ondertekenen door ‘verwerkers’ (partijen die in opdracht van jou in aanraking komen met de persoonsgegevens). Daarnaast moet een protocol zijn in het geval van een datalek.

Al met al moeten ook financieel advieskantoren toch aan de bak (als ze dat nog niet gedaan hebben) om het risico op een boete te voorkomen. In de presentatie van Beljon presenteerde hij dan ook een stappenplan waarmee je AVG-proof bent.

Read More

Hypotheekadviseurs beïnvloeden hun toekomst op HypoVak

HypoVak, het grootste congres voor hypotheekprofessionals, heeft een geslaagde vijftiende editie achter de rug. Veel bezoekers lieten zich inspireren door sprekers als Anna Dijkman (ING), hoogleraar Housing systems Peter Boelhouwer, Prof. Dr. Leo Stevens en advocaat Dries Beljon. Er werd uiteraard veel over de huizenmarkt gesproken. Welke kansen zitten hier in voor de hypotheekadviseur?

Op 29 mei vulde Expo Houten zich met 1.249 bezoekers. Daarnaast volgden nog eens meer dan negenhonderd bezoekers het programma vanachter hun computer via de livestream.

De officiële aftrap van HypoVak 2018 vond plaats op een eigentijdse catwalk die onderdeel uitmaakt van de grote beursvloer van Expo Houten. Hier werden de HypoVak Debatten gevoerd en interviewde dagvoorzitter Jan Driessen de key-note sprekers, nadat zij hun verdiepende masterclass hadden gegeven.

Het thema van deze dag luidde Beïnvloed uw toekomst door nu de juiste conclusies te trekken. De combinatie van een inspirerende beurs, informatieve plenaire sessies in de HypoVak Conference, diverse HypoVak Debatten, educatieve masterclasses en de uitgelezen kans om te netwerken, stond ook dit jaar weer garant voor een bijzondere dag.

Gekte op de huizenmarkt

De Nederlandse huizenmarkt lijkt momenteel in gekte te verkeren, maar er zijn ook voldoende redenen aan te geven om niet in paniek te raken. Slechts een klein deel van de huizen zit in zeepbelland, stelt Anna Dijkman, hoofdredacteur van het Economisch Bureau van ING.

Alhoewel de hypotheekmarkt nog steeds lekker loopt (en dat komt vooral door de oversluiters), wil dat niet zeggen dat de woningmarkt goed functioneert. Zo loopt het woningtekort op, terwijl de vraag naar woningen tot 2040 alleen maar blijft stijgen. Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems aan de TU Delft, hebben we de hulp van zowel de overheid als de marktpartijen nodig om de markt weer op het juiste spoor te krijgen.

Er is ook meer behoefte aan maatwerk voor groeiende groepen die niet de standaard zijn, zoals (alleenstaande) ouderen. Daarmee liggen er voldoende kansen voor de hypotheekadviseur.

Uitreiking Gouden Lotus Awards

Een ander hoogtepunt van deze dag was de uitreiking van de prestigieuze Gouden Lotus Awards, een initiatief van het vakblad InFinance en Hypotheek Business Club. De uitslag weerspiegelt de mening van de lezers van InFinance, InFinance.nl, InFinance Daily en de leden van de Hypotheek Business Club.

Onder de Awardwinnaars bevonden zich MUNT Hypotheken (beste Hypotheekverstrekker), IQWOON (beste nieuwkomer), FlexFront (beste Serviceprovider), Regiobank (beste Franchiseketen), a.s.r. (beste grote Woonverzekeraar) en Interbank (beste Kredietverlener). Ook werden vier innovatiegerichte awards uitgereikt.

Read More

Boelhouwer: ‘Woningmarkt is ontspoord’

De Nederlandse woningmarkt is ontspoord, zo waarschuwt Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems aan de TU Delft, tijdens de HypoVak Conference. En we hebben de hulp van zowel de overheid als de marktpartijen nodig om deze weer op het juiste spoor te krijgen.

Alhoewel de hypotheekmarkt nog steeds lekker loopt (en dat komt vooral door de oversluiters), wil dat niet zeggen dat de woningmarkt goed functioneert. Zo loopt het woningtekort op, terwijl de vraag naar woningen tot 2040 alleen maar blijft stijgen. Het aantal woningtransacties daalt dit jaar naar verwachting ten opzichte van vorig jaar, terwijl de prijzen door zullen stijgen.

Een ander groot probleem is dat de middeninkomens tussen wal en schip vallen. “Er is een groep van 700.000 tot 900.000 jonge huishoudens die onvoldoende op de koopmarkt terecht kan als gevolg van de strakke financieringsregels. Tegelijkertijd verdienen ze weel te veel om op de huurmarkt terecht te kunnen. De banken leveren onvoldoende maatwerk richting die doelgroep, vind ik. En de startersmarkt heeft het al helemaal moeilijk.”

Levensloop

Het probleem ligt volgens Boelhouwer onder andere in het feit dat de overheid geen rekening houdt met de levensloop. Als je jong bent, begin je je carrière net en krijg je kinderen. Maar juist dan is de lastendruk van de hypotheek het hoogst, totaal onlogisch.”

“Er zijn echt beleidsinterventies nodig om dit op te vangen”, aldus Boelhouwer. “Ik ben wel een voorstander van het idee van de tijdelijke hypotheekstop, zodat je meer zelf kunt bepalen wanneer je aflost. Er is ook meer behoefte aan maatwerk voor groeiende groepen die niet de standaard zijn, zoals (alleenstaande) ouderen. Daar moet het productenassortiment op worden aangepast.”

Ook aan de aanwezige hypotheekadviseurs was de boodschap van Boelhouwer: “Zoek de differentiatie op, daar liggen de kansen.”

Energieneutraal

Een ander opgave ligt bij het duurzaam maken van woningen. In 2050 moeten alle Nederlandse woningen energieneutraal en aardgasvrij zijn volgens het regeerakkoord van kabinet-Rutte III. “Ik zie dat niet gebeuren”, aldus Boelhouwer. “De bestaande na-oorlogse woningen kunnen nooit voor die tijd worden omgebouwd.”

Read More