Cora van Nieuwenhuizen

Cora van Nieuwenhuizen, Lid Europees Parlement namens de VVD

Cora van Nieuwenhuizen (1963) is sinds juli 2014 namens de VVD lid van het Europees Parlement. Ze is, onder andere, rapporteur op FinTech, dat alles  behelst dat te maken heeft met technologische innovatie binnen de financiële sector. Inmiddels is er een politiek akkoord bereikt op Cora’s aanbevelingen en wordt er eind mei in de plenaire vergadering van het Europees Parlement over gestemd.

Cora is in Brussel lid van de commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON), de commissie Industrie Technologie Research Energie (ITRE) en de speciale  PANA commissie. De laatste is een  tijdelijke commissie, ingesteld om onderzoek te doen naar belastingontwijking- en ontduiking via internationale constructies. Deze  commissie is ontstaan naar aanleiding van de affaire rondom de Panama Papers.

Binnen de ECON commissie heeft ze zich, naast Fintech en het monetaire beleid en het functioneren van de ECB, onder andere bezig gehouden met de bestrijding van BTW-fraude en de aanpak van witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Vorig jaar bereikte Cora een succes met haar wetgeving op Benchmarks, die fraude met benchmarks zoals Euribor en Libor, moet voorkomen.