Demograaf
Universiteit van Amsterdam

Biografie

Jan Latten is bekend als demograaf van de Universiteit van Amsterdam en als voormalig anchor van het CBS. Zijn ervaring in onderzoek naar sociale en demografische trends maakt hem tot veelgevraagd expert in de media. In zijn presentaties weet hij met ingetogen humor zijn toehoorders een heldere visie op maatschappelijke ontwikkelingen te geven. Onverbloemd laat hij zien welke rol ze daarbij zelf spelen. De Volkskrant bestempelde hem onlangs nog als bekendste demograaf van het land.

Zijn oratie Zwanger van Segregatie vormde in 2005 voorpaginanieuws. In Liefde á la Carte, uit 2007, duidde hij de demografische gebeurtenissen voor het grote publiek. Met het rapport De Nieuwe Groei heet Krimp bracht hij in 2009 de regionale bevolkingskrimp onder de aandacht van toenmalig minister Van der Laan. Tegenwoordig richt hij zich meer op essays in dagbladen of tijdschriften waaronder Elsevier of columns op Stadszaken.nl. Zijn oproep om na te denken over bevolkingsgroei – in een essay in Elsevier van september 2018 – werd uitgebreid in de Tweede Kamer besproken. Hij legt verband tussen onze veranderende levensloop en de toekomst. Latten is regelmatig te gast in het Radio1 programma Spraakmakers.

In zijn presentaties focust Jan Latten zich op de veranderende tijdgeest: de opkomst van de grote IK, flexibilisering in de levensloop,  opkomst van superkoppels, toenemende  bestaansonzekerheid voor achterblijvers en Millennials, de betekenis  van vergrijzing en de veranderende woonvraag in het algemeen. Trends als verstedelijking, demografische krimp, segregatie en toenemende contrasten worden daarmee ontrafeld.

Masterclass

The New Generation – Consumenten