journalist en programmamaker
Dominee Gremdaat

Biografie

Paul Haenen (1946) begon zijn carriere al op jeugdige leeftijd als journalist en programmamaker bij AVRO,VPRO, VARA etc.op radio en televisie en werd bij het grote publiek vooral bekend met de karakters Margreet Dolman (1976) en dominee Gremdaat (1981).

In de jaren negentig maakte hij veel bijzondere programma bij de VPRO televisie maar is ook al sinds de jaren tachtig in het theater te vinden met zeer eigenzinnige cabaret-programma’s.

Bekende karakters van Paul Haenen zijn:

Margreet Dolman
Ze is optimistisch en sympathiek, maar ook onevenwichtig: ze wil nog wel eens plotseling kwaad worden als er iets technisch fout gaat. Vaste onderwerpen zijn de kleine dingen in het leven, het belang van het opbeuren in moeilijke tijden, de liefde en goede verhoudingen tussen mensen.

Dominee Gremdaat Wellicht geen doorsnee dominee, maar wel een die vaak de waarheid boven de filosofische tafel weet te halen. Is getrouwd met vrouw Geurtie en heeft een opvallende manier van van praten; met tempowisselingen, maar overwegend traag en zorgvuldig en met een aantal vaak terugkerende uitdrukkingen “Ja, lieve mensen…” “… kent u die uitdrukking” en “Ik moest daar aan denken toen…” “En een aangenaam etensmaal…met stukjes spek of wat dan ook erin…”
“En dan denk ik Ja, Ja! Maar toch ook… Nee! Nee!”

Roast