Portfolio manager notariaat en accountancy
Total Specific Solutions

Biografie

Robert Heinen is in 1986 begonnen in het notariaat op een notariskantoor in Dedemsvaart. Door de jaren heen is hij steeds meer betrokken geraakt bij automatisering en in 2008 heeft hij de marktleider in het notariaat Van Brug Software gekocht. Deze onderneming heeft hij in 2015 verkocht aan Total Specific Solutions. Daar is hij als portfolio manager verantwoordelijk voor het TSS Legal Cluster met daarin drie notariële softwareleveranciers en een leverancier in de accountancy. Door zijn jarenlange betrokkenheid bij het notariaat en als initiatiefnemer van verschillende innovatieve toepassingen ziet Robert grote meerwaarde in de rol van het notariaat in het digitale rechtsverkeer.

 

Plenair 11.00 – 11.30 uur

Notariële blockchain brengt digitaal zakendoen naar een hoger niveau

Een blockchain die het notariaat, de makelaardij, hypotheekadviseurs en geldgevers met elkaar verbindt, waardoor het controleren van documenten voorgoed verleden tijd zal zijn. Geen fictie maar werkelijkheid. De eerste praktijktesten met deze blockchain vinden op dit moment plaats. De afgelopen jaren is door diverse branches en beroepsgroepen gewerkt aan dit gezamenlijk ecosysteem. Een grensoverschrijdend initiatief dat de grote ketenintegratiebelofte lijkt in te vullen en inmiddels het grootste blockchainconsortiumnetwerk van Europa is.

Het Privacy Ecosysteem is een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en stelt de hypotheekadviseur in staat originele bronbestanden op te vragen bij een geïdentificeerde consument en deze veilig af te leveren bij de geldverstrekker. Het blockchainnetwerk garandeert dat de aangeleverde bestanden daadwerkelijk uit de bron afkomstig zijn en onderweg niet zijn aangepast. Door deze technologische doorbraak kan de woonreis van een consument een stuk sneller, goedkoper, maar vooral leuker worden gemaakt.

Het KNB Privacy Ecosysteem bestaat uit het digitale identificatiemiddel NotarisID, de beveiligde chatapplicatie SafeBay, een digitale kluis met documenten waar alleen de consument de regie over heeft en tot slot een koppeling met een permissioned blockchain waarin afspraken onweerlegbaar kunnen worden vastgelegd. Hiermee brengen we het digitaal zakendoen naar een hoger niveau, zegt Justin Schlee, projectpartner van KNB. Hij zal tijdens HypoVak de inleiding verzorgen voorafgaand aan een paneldiscussie over de impact die het KNB Privacy Ecosysteem heeft op het hypotheekproces.