Een blockchain die het notariaat, de makelaardij, hypotheekadviseurs en geldgevers met elkaar verbindt, waardoor het controleren van documenten voorgoed verleden tijd zal zijn. Dat dit geen fictie is maar werkelijkheid, dat gaat u zien tijdens het plenaire ochtendprogramma van HypoVak. Daarin onder andere aandacht voor de eerste praktijktesten met deze blockchain, die op dit moment plaatsvinden.

De afgelopen jaren is door diverse branches en beroepsgroepen gewerkt aan dit gezamenlijk ecosysteem. Een grensoverschrijdend initiatief dat de grote ketenintegratiebelofte lijkt in te vullen en inmiddels het grootste blockchainconsortiumnetwerk van Europa is.

Het Privacy Ecosysteem is een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en stelt de hypotheekadviseur in staat originele bronbestanden op te vragen bij een geïdentificeerde consument en deze veilig af te leveren bij de geldverstrekker. Het blockchainnetwerk garandeert dat de aangeleverde bestanden daadwerkelijk uit de bron afkomstig zijn en onderweg niet zijn aangepast. Door deze technologische doorbraak kan de woonreis van een consument een stuk sneller, goedkoper, maar vooral leuker worden gemaakt.

KNB Privacy Ecosysteem

Het prototype van het KNB Privacy Ecosysteem waarmee praktijktesten zijn uitgevoerd bestaat uit het digitale identificatiemiddel NotarisID, de beveiligde chatapplicatie SafeBay, een digitale kluis met documenten waar alleen de consument de regie over heeft en tot slot een koppeling met een permissioned blockchain waarin afspraken onweerlegbaar kunnen worden vastgelegd. Hiermee brengen we het digitaal zakendoen naar een hoger niveau, zegt Justin Schlee, projectpartner van KNB. Hij zal tijdens HypoVak de inleiding verzorgen voorafgaand aan een paneldiscussie over de impact die het KNB Privacy Ecosysteem heeft op het hypotheekproces. Deelnemers aan deze discussie zijn:

Bernadette Verberne, Manager ICT en Innovatie bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

Justin Schlee, strategisch directeur bij ANVA

 

Arjen Gielen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van NHG

 

Robert Heinen, portfolio manager notariaat en accountancy bij Total Specific Solutions.