De Groene Lotus Award 2023 is gewonnen door ASR. In de categorie ‘Nieuwkomer < 5 jaar’ mocht Lot Hypotheken de Groene Lotus Award in ontvangst nemen tijdens de uitreiking op het plenaire podium van HypoVak op 5 oktober.

Winnaar is het meest vooruitstrevend op het gebied van woningverduurzaming, in de breedste zin van het woord.

Advieskantoren hebben in het onderzoek Gouden Lotus Awards kunnen aangeven welke hypotheekverstrekker zij het meest vooruitstrevend vinden op het gebied van woningverduurzaming, in de breedste zin van het woord. In tegenstelling tot de Gouden Lotus Awards kent de Groene Lotus Award ook een jurybeoordeling.

De juryleden waren unaniem in hun oordeel dat de zes genomineerden stuk voor stuk een groen hart hebben. Daarmee weten zij ook impact te maken in de hypotheekmarkt, waarvan deze nominatie het bewijs is. De jury wil alle genomineerden nogmaals van harte feliciteren met hun mooie prestaties in deze wezenlijke en relevante missie.

Juryleden Groene Lotus Award 2023:

  • Peter Boelhouwer, woningmarktexpert en hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft;
  • Michel Ligtlee, beleidsadviseur en financieel expert bij Vereniging Eigen Huis;
  • Jennifer op ’t Hoog, Directeur HDN (Hypotheken Data Netwerk);
  • Martin Hagedoorn, Manager Product & Business Expertise bij Ingage Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur);
  • Joost Grijsen, Performance Marketeer bij De Energiebespaarders

Groene Lotus Award Hypotheekverstrekker 2023

Winnaar a.s.r.

Winnaar a.s.r. heeft de jury laten zien dat zij na de winst van vorig jaar, onverminderd hard is doorgegaan met de duurzaamheidsambities. Stevige ambities op het gebied van CO2-reductie en een integrale aanpak die zich vertaalt in drie lijnen: Informeren, Adviseren en Realiseren.

Die aanpak leidt tot mooie resultaten. In 1 op de 3 adviesgesprekken komt het onderwerp verduurzaming terug en door de ‘groene’ Opt Out in de offerte ligt het aantal EBB en EBV bij a.s.r. erg hoog. Binnen een jaar wordt meer dan 80% hiervan ook daadwerkelijk door de klant gebruikt. a.s.r. weet adviseurs en consumenten duidelijk te motiveren om te verduurzamen. Daarnaast staat de geldverstrekker ook hoog in de Eerlijke Geldwijzer.

Genomineerde Florius

Genomineerde Florius heeft de jury laten zien dat er met veel energie aan het thema duurzaamheid wordt gewerkt. In 1 op de 6 gesprekken die adviseurs met klanten hebben wordt verduurzaming besproken. Florius maakt persoonlijk verduurzaamadvies mogelijk en heeft daarbij ook oog voor de bestaande klant. Met een nieuw ‘kansrijk moment’ en een groene productintroductie op HypoVak, zet Florius opnieuw een mooie verduurzaamstap richting een groenere toekomst. Dat geldt ook voor de samenwerking met Calcasa.

Genomineerde Obvion

Door samenwerking wil Obvion impact maken en de resultaten die zij met de jury deelt laten zien dat deze aanpak succesvol is. Ook Obvion heeft de Opt Out in de offerte en ook hier heeft dit zichtbaar effect. 42% financiert verduurzaming mee en binnen twee jaar heeft circa 80% van de klanten het budget voor verduurzaming benut.

Net als de andere genomineerden steekt Obvion veel tijd in het delen van kennis. De jury is in dat kader onder de indruk van de wijkgerichte aanpak in Heerlen waar Obvion in participeert. De kennis en contacten die lokaal worden opgedaan zet de geldverstrekker landelijk in en daarvan profiteert ook de adviseur. De pilot Verduurzamen voor bestaande klanten is weliswaar gestart in 2022, maar volgens de jury nog steeds een erg goed initiatief om de bestaande portefeuille in beweging te krijgen op het vlak van verduurzaming.

Groene Lotus Award Nieuwkomer <5 jaar

Winnaar Lot Hypotheken

De jury ziet dat winnaar Lot Hypotheken in het afgelopen jaar echt een stap heeft gemaakt om verduurzaming betaalbaar te maken. In deze Groene Lotus Award-categorie weet Lot zich te onderscheiden op haar innovatiekracht.

De nieuwe Execution Only propositie tot 25.000 euro op basis van slechtst twee documenten, is daar een mooi voorbeeld van. Het is juist deze ontwikkelkracht die de jury graag wil waarderen met de Groene Lotus Award Nieuwkomer <5 jaar.

 

 

Genomineerde Woonnu

Woonnu ademt groen, daarin is de jury unaniem. De propositie waarmee ze vorig jaar de Groene Lotus Award hebben gewonnen is en blijft volgens de jury een ‘fantastische en onderscheidende’ propositie. De jury hoopt dat deze propositie de komende jaren flink in schaal gaat groeien en zo nog meer huizeneigenaren kan helpen in de verduurzamingstransitie. Dat is ook meteen de kritische noot van de jury, die de doorontwikkeling van de propositie nog wat beperkt vindt. Een verbreding van de pilot naar bijvoorbeeld vrijstaande en/of oudere huizen zou volgens de jury waardevol voor de markt zijn.

Genomineerde Vista Hypotheken

Vista lanceerde in 2018 als eerste marktpartij een Energielabel-A rentekorting. Ook na 5 jaar wil de geldverstrekker door ‘disruptive’ te zijn bij de koplopersgroep aangehaakt blijven. Een nieuw idee dat nog verder vorm moet gaan krijgen is het transparant delen van de energielabels in de eigen hypotheekportefeuille. Dit vanuit de gedachte om zo meer openheid en beweging te genereren. Dus geldverstrekker, hoe groen is jouw hypotheekportefeuille?

In de jurypitch staat Vista ook stil bij de duurzaamheidsdesk en hoe zij met een energiecoach klanten (en zelfs niet-klanten) kunnen helpen bij (praktische) vragen in de zoektocht naar financiering van verduurzaming. Een volgens de jury sympathiek initiatief, maar ogenschijnlijk lastig schaalbaar.