Natalie Aartsen is Hoofd toezicht op Lenen, Sparen en Retailbeleggen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is één van de keynote sprekers tijdens HypoVak op donderdag 10 oktober in de Midden Nederland Hallen te Barneveld.

De AFM heeft recent onderzoek gedaan naar de kwaliteit van hypotheekadvies en de resultaten van dit onderzoek kunnen elk moment gepubliceerd worden. De verwachting was dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar zou gebeuren. Op het plenaire podium zal dagvoorzitter Donatello Piras om een toelichting bij enkele onderzoeksresultaten vragen.

Eerder dit jaar gaf de toezichthouder al aan dat adviseurs en aanbieders een rol kunnen spelen bij klanten die mogelijk te maken krijgen met schade door klimaatverandering. Daarnaast zouden adviseurs en aanbieders hun klanten volgens de AFM (nog) proactiever kunnen informeren en adviseren over de financiële mogelijkheden voor verduurzaming én de optie op een lagere hypotheekrente door extra aflossing.

Verkort hypotheekadvies bij verduurzaming (tot 25.000 euro) is al langer toegestaan (AFM-leidraad Dienstverlening op maat), maar voor veel adviseurs bleef onduidelijk wat nu precies wel en wat niet kan. Het in februari gepubliceerde eindrapport ‘Verkort hypotheekadvies voor verduurzaming’ van KPMG heeft duidelijke handvatten gegeven voor de mogelijkheden voor dienstverlening op maat. Hoe kijkt de AFM aan tegen het verkorte hypotheekadvies voor verduurzaming en welke tips heeft de toezichthouder voor de adviseur?

Natalie Aartsen

Natalie Aartsen werkt sinds 2020 bij de AFM. Zij leidt de afdeling die verantwoordelijk is voor het toezicht op Lenen, Sparen en Retailbeleggen. Het gedragstoezicht is onder meer gericht op transparante financiële marktprocessen en zorgvuldige behandeling van klanten. Voordat Natalie bij de AFM kwam werken heeft zij bij andere toezichthouders gewerkt, onder meer bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).