Tech-ondernemer Danny Mekić sprak op HypoVak over technologische vernieuwing én ondernemerschap. Zijn boodschap: technologie alleen is niet genoeg om succesvol te zijn, we moeten met zijn allen blijven ondernemen.

Mekić is expert op het gebied van innovatie, technologie en klantgericht ondernemerschap. Hij is al sinds zijn vijftiende bezig met ondernemen en sprak daarmee de ondernemende hypotheekadviseurs in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein erg aan.

Uiteraard werd ook de blockchain, het thema van HypoVak, door Mekić bij de hoorns gevat. De term ‘blockchain’ werd een paar jaar geleden als de grote gamechanger gepresenteerd. We kennen het tegenwoordig vooral van de technologie achter de bitcoin, maar een gemiddeld persoon weet nog steeds niet wat het nu precies inhoudt. Ook de hypotheekadviseurs in de zaal konden desgevraagd door Mekić niet bedenken wat deze technologie zou kunnen betekenen voor hun sector.

“Blokchain is een decentrale technologie die een integere, gedistribueerde database opbouwt”, legt hij uit. “Deze technologie maakt kortgezegd de partijen overbodig die momenteel nog centrale databases beheren, reguleren en controleren, zoals het BKR, de notaris, een bank of een kadaster. Maar er zijn ook zeker nadelen. De technologie is momenteel bijvoorbeeld nog vrij duur en complex, niet altijd veilig en vaak zie je ook niet dat het een probleem oplost.”

Een fenomeen als blockchain heeft volgens Mekić zeker mogelijkheden, maar dé sleutel tot succes is het nog niet. “Vooralsnog zie ik alleen blockchainbedrijven die meer omzet maken dankzij blockchain. Andere branches worden hierdoor nog niet geraakt.”

Dat wil uiteraard niet zeggen dat die kansen er niet zijn voor de hypotheekbranche. Dat bleek verderop in het programma van HypoVak, waar voor het eerst een notariële blockchain werd gepresenteerd.

Niet te stoppen

Maar blockchain of niet, feit is dat de technologische vernieuwing niet te stoppen is. “Logisch ook,” stelt Mekić, “technologie is een oplossing voor de problemen die wij als mensheid hebben. We hebben het gevoel dat we méér moeten doen met minder geld, mensen en tijd. Een probleem is dat technologie zich zo snel ontwikkeld dat er maar weinig mensen zijn die het kunnen volgen en begrijpen wat de impact voor de samenleving kan zijn.”

Mekić kwam met een aansprekend voorbeeld om de snelle technologische ontwikkeling te illustreren. Hij maakte een vergelijking tussen de boordcomputer van de Apollo 11 (uit 1969) met een iPhone X. De smartphone scoort vele duizenden of zelfs miljoenen keren beter op het gebied van snelheid, geheugen, data-opslag en kosten dan de technologie die ons op de maan heeft gezet. “Maar de grote vraag is wat we vandaag met die exponentieel groeiende technologie kunnen doen. Je moet allereerst bedenken wat nu eigenlijk het probleem is dat je wilt oplossen.”

Ondernemen we wel genoeg?

Naast technologische vernieuwing gaf Mekić een pleidooi voor ondernemerschap. “Of zich nu een recessie, een blockchain of een andere technologische uitdaging vormt, je kunt alles aan als je maar onderneemt. Wat dat betreft mis ik nog wel een stukje ondernemerschap in deze branche. De goede economie van dit moment leidt ons teveel af, denk ik. Het sust ons in slaap. Maar let op: de woningverkopen zijn weer aan het dalen, de woningprijsstijgingen nemen af en het aantal hypotheekaanvragen daalt gaandeweg. Mijn vraag aan u is: wat doet u dan als entrepreneur? Gaat u gewoon door op de zelfde weg, of gaat u investeren en ondernemen om het ook straks goed te hebben?”

“Mijn advies is: adviseer en onderneem tegelijk. En doe dit niet alleen. Werk als branche samen met elkaar en de tech-industrie om de kwaliteit van uw dienstverlening steeds verder te verbeteren met technologische ontwikkelingen.”

Hypotheekadviseurs kunnen daar volgens Mekić persoonlijk een aantal zaken aan toevoegen: “Onderscheid uzelf door koning te worden over de relatie met uw klant. Zorg ervoor dat u de klant beter kent dan de klant zichzelf, wees attent. Bedenk dat klanten alléén iets kopen van iemand die hen en hun problemen kent. Kortom: ga echte waardevolle relaties aan. Jullie zijn de relatiemakelaars van de toekomst.”